Met het oog op een betere leesbaarheid en zichtbaarheid van de acties, is het ISVI – Instituut voor internationale vakbondssamenwerking, ondersteund door het Federaal ABVV – gestart met een volledige hervorming van zijn website. De website benadrukt de drie speerpunten van syndicale samenwerking zoals toegepast door het ISVI.

https://www.ifsi-isvi.be

ACTIES VOOR INTERNATIONALE VAKBONDSSAMENWERKING

Het ISVI vertrekt vanuit een solidair en emanciperend verband en ondersteunt de syndicale partners in het Zuiden zodat ze hun rol van sociale gesprekspartner ten volle kunnen spelen, gunstige krachtsverhoudingen in het belang van alle werknemers kunnen opbouwen en de werknemersrechten kunnen verdedigen. In België houdt het ISVI (in samenwerking met het ABVV) zich bezig met het informeren, het bewustmaken, het mobiliseren en het versterken van de capaciteiten van de Belgische socialistische beweging, het organiseren van het middenveld en de sociale bewegingen. Het ISVI buigt zich overigens ook over vraagstukken in verband met waardig werk en streeft naar een wereld van rechtvaardige en evenwichtige betrekkingen. Het ISVI legt in zijn politieke actie (in synergie met het ABVV) de nadruk op de syndicale strijd en de eisen van zijn partners, en streeft naar sociale rechtvaardigheid en de uitvoering van de Agenda van de IAO ten gunste van waardig werk. Om hun invloed te vergroten, bundelen het ISVI en het ABVV vaak hun krachten met andere spelers die verandering willen en daarnaast ook hun engagement en progressieve waarden delen.

WAARDIG WERK VOOR EEN WAARDIG LEVEN !

Elke mens zou een baan moeten hebben die hem toelaat een waardig leven te leiden en in zijn basisbehoeften te voorzien. We worden echter geconfronteerd met een wereldwijde crisiscontext, een flagrante schending van de werknemersrechten, een gebrek aan sociale bescherming en een afzwakking van de sociale dialoog. Al deze elementen herinneren ons eraan dat de macht van de werknemers – man of vrouw, met of zonder baan, werkzaam in de formele of informele economie, jong of oud – dringend moet worden versterkt. Het concept “waardig werk” werd door de Internationale Arbeidsorganisatie geïntroduceerd en gedragen sinds 1999. Dankzij de druk van de vakbonden zijn de vier pijlers van waardig werk in 2015 centrale elementen geworden in de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) voor 2030. Deze doelen vormen wereldwijd het nieuwe referentiekader voor ontwikkelingsbeleid, zowel voor beleidsmakers als voor de privésector en het middenveld (waaronder de vakbonden).

De vier pijlers van waardig werk zijn :

  • Het creëren van tewerkstelling en duurzame bestaansmiddelen ;
  • Rechten op het werk. Denk maar aan vrijheid van vereniging en om zich bij een vakbond aan te sluiten, de mogelijkheid om collectieve actie te voeren ;
  • Sociale bescherming. Daaronder valt ook gezondheid en bescherming op het werk ;
  • Een sociale dialoog met collectieve onderhandelingen.

DE VAKBEWEGING ALS MOTOR VOOR VERANDERING EN EMANCIPATIE

Via een sociale dialoog en collectieve onderhandelingen strijden de vakbonden voor de werknemersrechten, betere arbeidsvoorwaarden voor iedereen en een grotere invloed op het overheidsbeleid. Het ISVI, het ABVV en hun partners staan zowel in ons land als overal ter wereld voor:

  • Democratie: door de werknemers een stem te geven en door een actieve tegenmacht te vormen;
  • Verandering: door werknemers te mobiliseren en door een krachtsverhouding op te bouwen;
  • Solidariteit: door het algemeen belang te verdedigen en door netwerken te vormen;
  • Het internationale aspect : door zich te organiseren over de grenzen heen;
  • Sociale rechtvaardigheid: door te strijden tegen ongelijkheid
  • Vrede.

 

De doelstellingen van het ISVI zijn:

  • Uitvoeren van de internationale acties van het ABVV en zijn vakbondspartners over de hele wereld ;
  • Bevorderen van een internationaal netwerksyndicalisme door een gemeenschappelijke dynamiek te ontwikkelen tussen vakbondsmilitanten uit Noord en Zuid ;
  • Meebouwen aan een sterke en onafhankelijke internationale syndicale tegenmacht ten voordele van maatschappelijke en politieke verandering, in overeenstemming met de progressieve waarden.

Informatie

www.ifsi-isvi.be