Aan de hand van foto’s en gesproken getuigenissen werpt de tentoonstelling een uniek licht op de bijdragen van de vakbeweging aan de transformatieprocessen die het Afrikaans continent voor, tijdens en na de koloniale periode doorgemaakt heeft. Deze tentoonstelling is niet alleen belangrijk om bepaalde aspecten van de pan-Afrikaanse sociale geschiedenis beter te leren kennen, maar […]

Aan de hand van foto’s en gesproken getuigenissen werpt de tentoonstelling een uniek licht op de bijdragen van de vakbeweging aan de transformatieprocessen die het Afrikaans continent voor, tijdens en na de koloniale periode doorgemaakt heeft. Deze tentoonstelling is niet alleen belangrijk om bepaalde aspecten van de pan-Afrikaanse sociale geschiedenis beter te leren kennen, maar doet ons ook inzien wat de vakbeweging in het hedendaagse Afrika betekent. Wat zijn de uitdagingen en de strategieën? Wat is de rol van het internationaal syndicalisme hierin?

 

SYNDICALISME(N) :  AFRIKAANSE GESCHIEDENISSEN

Als representatieve en organisatorische werknemersstructuren die in Afrikaanse landen vaak tijdens koloniale periodes opgericht werden, bevonden Afrikaanse vakbondsorganisaties zich in de voorste gelederen van onafhankelijkheidsbewegingen. Wat kunnen we meer dan 60 jaar later leren van de strijdbewegingen uit het verleden? Welke bijdrage kunnen de vakbonden leveren aan de noodzakelijke transformatie van het continent? Welke van de elementen van het versterken van strijd zijn tot op vandaag aanwezig?

De getuigenissen van deze hoofdrolspelers en hoofdrolspeelsters switchen voortdurend tussen de geschiedenis met een kleine letter en die met een hoofdletter, tussen het verleden en het heden, tussen het individuele en het collectieve, om zo een hele reeks ‒ voorbije en huidige ‒ maatschappelijke uitdagingen te onderzoeken en te nuanceren, op het niveau van een organisatie, een land, een continent.

Gezien het belang van arbeiderseducatie in Afrika, wat zijn dan de mechanismen die het mensen mogelijk maakten zich overal op het continent te organiseren om nieuwe rechten op te eisen? Hoe komen die vandaag tot uiting? Talloze vragen die de actoren van gisteren en vandaag proberen te beantwoorden in het licht van Afrikaanse herinneringen en verhalen.

 

Aan de hand van foto’s en gesproken getuigenissen

Een tentoonstelling die in beeld en klank de internationale Afrikaanse syndicale dynamieken opzoekt sinds de onafhankelijkheidsbewegingen tot en met vandaag.

De tentoonstelling Syndicalisme(n) : Afrikaanse geschiedenissen is tweetalig Frans/Nederlands en bestaat uit 23 zwart-wit portretten en 6 thematische panelen van 60 cm x 90 cm. Bij elk portret staat de naam en functie van de afgebeelde persoon vermeld, net als een citaat uit de gesprekken die voor deze gelegenheid gevoerd werden. Alle panelen zijn ook voorzien van een QR-code die doorverwijst naar een geluidsfragment, waarin de vakbondslieden op de foto u toespreken (Frans/Engels).

Het wordt daarom aangeraden bezoekers en bezoeksters te vragen een hoofdtelefoon/oortjes te gebruiken, voor een aangename ervaring. Wifi is ook een pluspunt.

 

Bij een evenement dat binnen plaatsvindt, worden de panelen opgehangen met behulp van een zelfdragend systeem met volgende kenmerken:

Lengte: 2100 mm | Diepte: 350 mm | Gewicht: 6 kg | Ruimte tussen de kabels: 600 mm

Voor een buitenevenement bestaat de tentoonstelling ook in “canvasformaat” van 200 cm x 200 cm. Alles kan makkelijk opgehangen worden met behulp van haakjes, oogjes, tiewraps, enz.

Te ontdekken verhalen

De tentoonstelling is zo opgebouwd dat ze op zichzelf kan staan. Om ons nog meer te verdiepen in dit thema, stellen wij ook een conferentie-debat of een rondleiding voor, waarbij dieper kan worden ingegaan op de volgende thema’s:

  • inleiding tot de vakbeweging in Afrika,
  • de rol van de Afrikaanse vakbeweging in de onafhankelijkheidsbewegingen (kolonialisme en ‘post’-kolonialisme),
  • de plaats van vrouwen en jongeren in de vakbeweging,
  • de rol van de internationale vakbondssamenwerking,
  • permanente vorming in Afrika.

 

 

Credits

Fotografe : Johanna de Tessières
Auteurs et redactiecoördinatie : Elikia M’Bokolo, Julien Truddaïu, Laurent Atsou
Sound design : Julien Truddaïu

Een project uitgevoerd met de steun van: