Le jeudi 21/04/2022 a eu lieu la 9ème commémoration de l’effondrement du bâtiment Rana Plaza. En 2013, cette catastrophe a causé la perte de vies de 1134 travailleurs, notamment des travailleuses. De nombreuses autres personnes ont été blessées. Si cette action est avant tout un moment de commémoration, nous saisissons également l’occasion de lutter pour […]

Le jeudi 21/04/2022 a eu lieu la 9ème commémoration de l’effondrement du bâtiment Rana Plaza. En 2013, cette catastrophe a causé la perte de vies de 1134 travailleurs, notamment des travailleuses. De nombreuses autres personnes ont été blessées. Si cette action est avant tout un moment de commémoration, nous saisissons également l’occasion de lutter pour la protection des droits humains et des travailleur∙euse∙s dans le monde entier. Cette action a également marqué le lancement de la campagne « Made with Respect » de 11.11.11 et de CNCD-11.11.11, autour de la loi sur le devoir de vigilance. Une délégation de l’IFSI et de la FGTB était présente pour renforcer l’action et souligner l’importance de la coopération syndicale internationale.

Annelies, secrétaire fédérale de la Centrale Générale, a pris la parole:

Rana Plaza: never again!

Negen jaar na de verschrikkelijke ramp in Dhaka vragen wij aan de bedrijven en overheden om hun verantwoordelijkheid te nemen. Wij eisen dat de mensenrechten door iedereen, in de volledige waardeketen gerespecteerd worden.

Iedereen heeft het recht op een veilige werkomgeving.

Iedereen heeft het recht om zich te verenigen.

Iedereen heeft het recht op een leefbaar loon.

Iedereen verdient respect.

Negen jaar na die verschrikkelijke ramp is er veel te weinig veranderd. Nog steeds werken mensen in erbarmelijke, onveilige omstandigheden om spotgoedkope kledij te maken voor bedrijven die met de opbrengst gaan lopen. Nog steeds is er veel te weinig respect voor de mensen die onze fast fashion maken. Wereldwijd staan arbeids- en vakbondsrechten onder druk. Internationale solidariteit is hoog nodig!

Vrijwillige engagementen van bedrijven hebben veel te weinig opgeleverd. Het is tijd voor een zorgplichtwet die alle ondernemingen in de keten dwingt om zorg te dragen voor de werknemers.

Deze wet moet een versterking zijn ten aanzien van de eisen van de internationale vakbondsbeweging zodat de regering van Bangladesh en alle regeringen wereldwijd de internationale arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie ratificeren en implementeren. Dit is de weg naar een betere bescherming van de werknemers en hun rechten.

Aan de politieke partijen vragen wij om zo snel mogelijk werk te maken van een wet die bedrijven voor hun verantwoordelijkheden stelt. De mensenrechtenschendingen moeten stoppen. Zij die werknemers uitbuiten moeten een halt toegeroepen worden.

Rana Plaza: nooit meer!