In 2019 maakten FOS, ISVI en Solsoc een documentaire, Tierra de Lucha, over de arbeidsomstandigheden in Colombia. Daarin wordt de strijd van de vakbonden voor de naleving van de werknemersrechten, ondanks de repressie van de Staat, werkgevers en verschillende gewapende groepen, in beeld gebracht. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven van de werknemers en werkneemsters.

Ontdek de gratis documentaire “Tierra de Lucha”

Net zoals overal ter wereld, heeft de pandemie van het coronavirus ook Colombia hard getroffen. De aankondiging van de eerste noodgezondheidsmaatregelen door de regering-Duque viel echter ook samen met een reeks aanvallen en moorden op sociale leiders, hetgeen heeft geleid tot oprechte bezorgdheid bij organisaties en netwerken die de mensenrechten in het land verdedigen.  Jaar na jaar blijft het aantal geregistreerde moorden namelijk op zorgwekkende wijze toenemen. Alleen al tussen januari en april van dit jaar, werd er een stijging van maar liefst 53% opgetekend in vergelijking met het jaar 2019. José Angel Mena, vakbondsleider van de CUT (afdeling Choco), ontsnapte gisteren aan een moordpoging.

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Colombia, Carlos Ruiz Massieu, verklaart dat “de prioriteit vandaag bestaat in het nemen van alle maatregelen die nodig zijn om sociale leiders, mensenrechtenverdedig(st)ers en de FARC-veteranen te verdedigen omdat het geweld tegen hen onverminderd doorgaat, ondanks de quarantainemaatregelen die werden uitgeroepen voor het hele nationale grondgebied. Net zoals de Colombiaanse beleidsmakers zich verenigen om de pandemie het hoofd te bieden, is het absoluut noodzakelijk dat ze de koppen bij elkaar steken om de epidemie van geweldpleging tegen sociale leiders, mensenrechtenverdedig(st)ers en veteranen te stoppen”.

In 2019 maakten FOS, ISVI en Solsoc een documentaire, Tierra de Lucha, over de arbeidsomstandigheden in Colombia. Daarin wordt de strijd van de vakbonden voor de naleving van de werknemersrechten, ondanks de repressie van de Staat, werkgevers en verschillende gewapende groepen, in beeld gebracht. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven van de werknemers en werkneemsters. De weerspiegeling van hun angsten, maar ook van hun dromen, in een complexe historische en sociale context.

Vandaag hebben we beslist om deze documentaire vrij beschikbaar te stellen, teneinde de stem van deze werknemers, werkneemsters en mensenrechtenverdedig(st)ers zo breed en zo ver mogelijk te laten horen. Dus, als je een rol wil spelen in deze strijd voor de verdediging van de mensenrechten en werknemersrechten, bekijk dan deze film, deel hem en praat erover met je familie en vrienden!

 

Om de documentaire te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=5Iyh22evUdM