Het ABVV roept op om Dibett Quintana, lid van de USO, vakbond in de oliesector en partner van het ABVV in Colombia, te steunen! De petitie die u hier vindt, is gericht aan de regering en de bevoegde autoriteiten van het Colombiaanse strafrechtsysteem om onmiddellijk de zaak van mensenrechtenschendingen tegen syndicaliste Dibett Quintana te behandelen. […]

Het ABVV roept op om Dibett Quintana, lid van de USO, vakbond in de oliesector en partner van het ABVV in Colombia, te steunen!

De petitie die u hier vindt, is gericht aan de regering en de bevoegde autoriteiten van het Colombiaanse strafrechtsysteem om onmiddellijk de zaak van mensenrechtenschendingen tegen syndicaliste Dibett Quintana te behandelen.

De petitie vertaald luidt als volgt:
“Dibett Quintana werkt sinds 2002 in de olie-industrie en sloot zich datzelfde jaar aan bij de Unión Sindical Obrera (USO). Ze nam in 2004 deel aan de staking ter verdediging van de Colombiaanse oliemaatschappij (ECOPETROL), die de regering Uribe wilde privatiseren. Dat jaar kreeg Dibett Quintana, zoals vele syndicalisten, te maken met anti-vakbondspraktijken zoals isolatie binnen het bedrijf en voortdurende stigmatisering van vakbondsrechten en -vrijheden door de leidinggevenden in het bedrijf.

In 2016 werd zij op de Barrancabermeja-raffinaderij fysiek en moreel mishandeld door drie ECOPETROL-beveiligers wegens het organiseren en ondersteunen van vakbondsactiviteiten. De zaak werd door het Openbaar Ministerie geseponeerd, ondanks alle aangevoerde bewijzen (getuigenissen, foto’s en video’s zijn beschikbaar en kunnen worden geraadpleegd).

Op 13 februari 2019 werd Dibett Quintana ontvoerd, gemarteld en verkracht in Aguachica (departement Cesar). Vier jaar van absolute straffeloosheid zijn verstreken. De zaak is nog steeds in behandeling bij het parket van Aguachica. Zij bleef doodsbedreigingen ontvangen tegen haar en haar vier kinderen, waardoor zij en haar gezin genoodzaakt waren op eigen kracht en met steun van de USO in ballingschap te gaan in Chili. Zij is teruggekeerd naar Colombia en heeft haar vakbondsactiviteiten hervat, maar kan alleen reizen in een gepantserde auto en met drie gewapende bewakers.

Wij eisen van de overheid dat het proces wordt gehouden in Bogotá en niet in Aguachica, waar de aanslag plaatsvond. Het is bekend dat dit gebied in handen is van de paramilitairen, die een ware oorlog voeren tegen vakbondsleden. Het proces daar houden zou betekenen dat de pijnlijke en traumatische gebeurtenissen opnieuw worden beleefd; het is absoluut noodzakelijk dat het proces wordt gesloten en dat de doodsbedreigingen geen werkelijkheid worden.

Om gerechtigheid voor Dibett te garanderen, moet het proces in Bogotá plaatsvinden. Wij roepen de Colombiaanse autoriteiten op zijn recht op gerechtigheid te garanderen.”

Wat kan jij doen?

  1. TEKEN DE PETITIE
  2. Verstuur deze brief getekend naar de Colombiaanse ambassade in België: 96A  Avenue Franklin Roosevelt Ixelles 1050 Brussels; de Colombiaanse minister van justitie  (comunicacionesvp@presidencia.gov.co) et de Belgische ambassade in Colombia (bert.schoofs@diplobel.fed.betimothy.demeester@diplobel.fed.be): PDF https://www.ifsi-isvi.be/wp-content/uploads/2023/04/Justicia-para-Dibett-Quintana.pdf