01 okt 2021 / Agenda
ISVI steunt de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit
Van 1 tot en met 15 oktober 2021 op verschillende locaties in Brussel. De openingsavond vindt plaats op donderdag 30 september (Centrum Hageltoren). De Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit; een tijd om na te denken, om mensen te ontmoeten, met activiteiten door en voor burgers op verschillende locaties in de stad. Een aanzet om […]
Van 1 tot en met 15 oktober 2021 op verschillende locaties in Brussel. De openingsavond vindt plaats op donderdag 30 september (Centrum Hageltoren).
De Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit; een tijd om na te denken, om mensen te ontmoeten, met activiteiten door en voor burgers op verschillende locaties in de stad. Een aanzet om onze wereld beter te begrijpen en om op lokaal niveau te handelen.
De editie 2021 staat in het teken van waardig werk in een duurzame en inclusieve economie. Toegang tot waardig werk is een grote uitdaging in de 21ste eeuw. De geglobaliseerde economie en de afwezigheid van een mondiaal normatief kader plaatsen arbeiders in concurrentie met elkaar. Dat heeft tot gevolg dat arbeidskrachten een productiefactor zijn geworden die steeds meer onder druk komt te staan in alle productieketens.
07/10 – Sociale bescherming is een recht!
Op deze Internationale Dag voor Waardig Werk zal dit conferentiedebat de internationale kwesties van het recht op sociale bescherming, zoals voorgesteld in de campagne https://socialebeschermingiseenrecht.org/, opnieuw bekijken in een context die nog steeds in grote mate door de COVID-19 wordt beïnvloed.
Aan de hand van getuigenissen en analyses van onder andere lokale actoren uit het maatschappelijk middenveld, zal dit conferentiedebat een beter inzicht verschaffen in de essentiële functies van sociale bescherming als vangnet voor iedereen bij de tegenslagen in het leven.
Toch leeft 70% van de mensen in de wereld zonder volledige sociale bescherming. Toch is sociale bescherming een krachtige hefboom voor de ontwikkeling, de bestrijding van ongelijkheid en de weerbaarheid in crisissituaties.
Wij tonen daarenboven aan dat het betaalbaar is om een volledige, adequate en duurzame bescherming gedurende het hele leven te waarborgen.
Ondanks deze bewijzen ontbreekt het aan politieke wil. In België, waar opeenvolgende regeringen voortdurend in dit budget hebben gesnoeid. In de rest van de wereld, waar economische ontwikkeling vaak voorrang krijgt op het verminderen van ongelijkheden.
Het is vandaag van essentieel belang om van sociale bescherming een prioriteit te maken. Het is een recht, geen voorrecht!
Website van de Veertiendaagse: Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit
08/10 – Tierra de Lucha ! de verdediging van de mensenrechten in Colombia
‘Tierra de Lucha’ is een documentaire en een fototentoonstelling over de arbeidsomstandigheden in Colombia.
De film toont de strijd van de arbeiders voor hun rechten, ondanks de repressie van de staat, werkgevers en verschillende gewapende groepen. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijkse leven van vier arbeiders, hun gezin en hun werk. Het is een film over hun angsten, maar ook hun dromen in een ingewikkelde historische en sociale context.
Na de vertoning van de documentaire krijgt u de kans om met onze gasten te praten over de Colombiaanse actualiteit en de vorderingen in de strijd van de Colombiaanse arbeiders.
Website van de Veertiendaagse : Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit
09/10 – Syndicalisme: het Afrikaanse geheugen
De Afrikaanse vakbonden, die als representatieve en organisatorische structuren van de arbeiders vaak tijdens de koloniale periode werden ingevoerd, stonden in de frontlinie van de onafhankelijkheidsstrijd. Wat kunnen wij, meer dan 60 jaar later, leren van hun strijd en wat kunnen de vakbonden bijdragen aan de noodzakelijke transformatie van het continent? Wat is ervan overeind gebleven?
Het belang van arbeiderseducatie in Afrika is duidelijk, maar via welke mechanismen hebben individuen zich op het continent kunnen organiseren om nieuwe rechten op te eisen? Hoe uiten ze zich vandaag?
Het zijn stuk voor stuk vragen die alle betrokkenen van gisteren en van vandaag proberen te beantwoorden aan de hand van het Afrikaanse geheugen.
Een samenwerking van Johanna de Tessières, Elikia M’Bokolo, Julien Truddaïu en Laurent Atsou.
Website van de Veertiendaagse: Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit
10/10 : Strategische en syndicale uitdagingen van de Congolese mijnsector in de mondiale toeleveringsketens
De DRC blijft een land met grote sociaal-economische en democratische problemen. Ondanks het enorme potentieel van de natuurlijke grondstoffen blijft de situatie ongewijzigd. De toegang tot basisbehoeften blijft het belangrijkste obstakel om de bevolking te bevrijden van haar strijd om te overleven.
Op basis van een recente studie en de getuigenissen van belangrijke actoren schetst deze conferentie met debat een duidelijk beeld van de plaats van de DRC in de mondiale toeleveringsketens en de strategische kwesties die daarbij een rol spelen. Meer specifiek biedt deze activiteit ook een gelegenheid om, los van de stereotypen, de arbeidsomstandigheden te begrijpen in de complexe mijnbouwsector, die niet alleen uit multinationals bestaat, maar ook uit ambachtelijke mijnwerkers.
Tot slot komen ook de hefbomen voor verandering aan bod die we in het belang van de werknemers kunnen ontwikkelen.
Facebook event:
Event FB : Uitdagingen Congolese mijnsector
Website van de Veertiendaagse: Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit