Het Instituut voor Internationale Vakbondssamenwerking (ISVI) van het ABVV nodigt u graag uit om, in de week van het Festival Colombia Migrante voor de reportage "¡Sí Se Puede! Vakbondsbeweging in Colombia" en een gesprek met Vladimir Carrillo Rozo, Colombiaans professor en schrijver.

Het Instituut voor Internationale Vakbondssamenwerking (ISVI) van het ABVV nodigt u graag uit om, in de week van het Festival Colombia Migrante:

  • de reportage “¡Sí Se Puede! Vakbondsbeweging in Colombia” te bekijken. Het team van documentairemakers Docwerkers, met de steun van de Algemene Centrale ABVV, tonen aan de hand van een oliearbeider en twee betaalde huishoudhulpen de harde strijd voor vakbondsrechten in één van de meest ongelijke landen ter wereld, Colombia en de strijd voor vakbondsrechten in Colombia.
  • een gesprek met Vladimir Carrillo Rozo, Colombiaans professor en schrijver, specialist in de Colombiaanse vakbondsgeschiedenis, in het bijzonder die van de Unión Sindical Obrera de la Industria del Petróleo (USO). ISVI ontwikkelt al ongeveer 20 jaar projecten om de vakbondsschool (Corporación Aury Sara Marrugo) te versterken met een gender- en milieuperspectief.

PRAKTISCHE DETAILS:

Tijd :                  5 oktober 2023, van 12u30 tot 14u30

Plaats :              ABVV, Hoogstraat 42, 1000 Brussel

Inschrijven :   yolanda.lamas@ifsi-isvi.be

Vertolking Spaans-Frans-Nederlands

Gratis toegang

¡SÍ SE PUEDE! Syndicalisme in Colombia

De documentaire ‘¡Sí Se Puede!’ werpt een schokkend licht op de realiteit van Colombia, dat wordt beschouwd als het gevaarlijkste land ter wereld voor activisten. De film volgt het verhaal van Moisés Báron, een oliearbeider in Barrancabermeja, en Nohelia Mendoza en Nelly Simarra, huishoudelijke hulpen in Cartagena. De film belicht de talrijke politieke moorden op activisten en de schrijnende ongelijkheid in Colombia, in tegenstelling tot de komst van de nieuwe progressieve regering onder leiding van Gustavo Petro. Terwijl vakbondsleiders hun strijd voor sociale rechtvaardigheid voortzetten, worden ze voortdurend bedreigd en nemen ze drastische maatregelen om zichzelf en hun families te beschermen. Ondanks de uitdagingen putten ze hoop uit Petro’s historische verkiezing tot president en de belofte van sociale hervormingen. ¡Sí Se Puede! – Syndicalisme in Colombia’ is een Docwerkers productie in samenwerking met de Algemene Centrale – ABVV.

 

 

Vladimir Carrillo Rozo

Socioloog, psycholoog, psychoanalyticus, universitair docent aan verschillende universiteiten in Spanje, hoofd communicatie in de Master in Big Data en Data Science aan de UNED.  Hij is auteur o.a. van “De la fiesta y la resistencia, no hay cielo en los bares de Madrid” (Van feesten tot verzet, Madrid is geen paradijs), 2023, “En el tiempo de la bala y la salamandra” (In de tijd van de kogel en de salamander), 2015, en “Colombia: Terrorismo de Estado” (Colombia: staatsterrorisme), 2006. Hij bereidt een boek voor over de vakbondsvrouw Dibett Quintana.