In 2022 werden de negatieve gevolgen van COVID-19 bevestigd. De pandemie heeft geleid tot een verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering, hetgeen de politieke en sociale democratie ernstig ondermijnt.

De vrijheid van meningsuiting wordt overal ter wereld aangetast, ook in landen met een lange democratische traditie die vroeger een voorbeeldrol konden spelen. Wanneer de vakbondsrechten in landen met de meest progressieve wetgeving een achteruitgang kennen, is dat een zeer negatief signaal voor alle andere landen. Zoals blijkt uit het laatste rapport van het IVV over schendingen van de werknemersrechten, is de systematische ontmanteling van de bouwstenen van de vrijheid en de democratie het gevolg van aanhoudende aanvallen op de werknemersrechten en de democratie op de werkplek via de inperking van het stakingsrecht, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering. Dergelijke aanvallen vonden plaats in 41 % van de landen in 2022.

Volgens de VN leven ongeveer twee miljard mensen in conflictgebieden. In het jaar voorafgaand aan het conflict in Oekraïne moesten 84 miljoen mensen noodgedwongen hun huis verlaten als gevolg van het conflict, het geweld en de mensenrechtenschendingen. De werknemers hebben het voortouw genomen om de mensen- en arbeidsrechten te verdedigen terwijl er gewelddadige aanvallen worden gebruikt om de oproep tot vrede, democratie en eerbiediging van de rechten het zwijgen op te leggen.

In deze context heeft het ISVI een nieuw vakbondssamenwerkingsprogramma opgezet, met een actiekader tot 2026. Dit programma – gevalideerd en medegefinancierd door de DGD – is op minstens twee niveaus interessant. Ten eerste belichaamt het ons streven naar echte sociale rechtvaardigheid voor alle werkne(e)m(st)ers. Het is immers onze ambitie om de internationale vakbeweging te versterken teneinde de principes van de Agenda voor Waardig Werk zoals gedefinieerd door de IAO te realiseren. In onze ogen is dit de conditio sine qua non om alternatieven voor de neoliberale globalisering te creëren en om een krachtsverhouding op te bouwen zodat deze alternatieven aangenomen en uitgevoerd worden. Ten tweede onderstreept het programma het belang van partnerschappen. Een dergelijke hervormingsagenda is alleen realistisch met de steun van een uitgebreid netwerk. Het gaat in de eerste plaats om het ABVV en al zijn vakbonds- en verenigingsstructuren, maar ook om FOS en Solsoc, met wie we de in 2017 opgestarte samenwerking voortzetten. We slaan de handen in elkaar met een honderdtal organisaties die lid zijn van vakbondsnetwerken, mutualistische netwerken of netwerken uit de sociale en solidaire economie in een veertigtal landen op 4 continenten om de macht van de werkne(e)m(st)ers te versterken en bij te dragen tot een herstel van de krachtsverhouding.

Jaarrapport ISVI 2022