Rwanda
De context
Op economisch vlak was Rwanda in volle opgang, tot het coronavirus (COVID-19) uitbrak. De economische groei overschreed in 2019 de kaap van 10 % en volgens de prognoses zou deze dynamiek in 2020 worden voortgezet. De COVID-19 pandemie heeft de belangrijkste motoren van de groei sterk vertraagd − met name de handel, de bouw, het transport, het toerisme, de verwerkende industrie en de mijnbouw − en heeft de werkloosheid versneld, met name als gevolg van de lockdowns en door het afbouwen of schrappen van arbeidsplaatsen in bepaalde bedrijven. De lockdown heeft in feite alle vormen van occasionele broodwinning lamgelegd. Het bbp daalde met 4,3 % ten opzichte van 2019.
Op sociaal vlak ging de sterke economische groei van Rwanda gepaard met een verbetering van de levensomstandigheden. De pandemie heeft echter aan het licht gebracht dat werkne(e)m(st)ers die al meer dan 20 jaar onder de sociale zekerheid vielen, geen vervangingsinkomen konden krijgen, hoewel ze verplicht waren thuis te blijven. Veel werkne(e)m(st)ers zijn hun baan of elke kans op werk kwijtgeraakt. In november 2020 was 20,3 % van de werkne(e)m(st)ers werkloos. Een stijging van 4,3 % ten opzichte van augustus van hetzelfde jaar! De werkne(e)m(st)ers uit de bouwsector vielen zonder inkomen. De Rwandese regering organiseerde wel voedselhulp voor hen, maar dit hielp hen niet om hun rekeningen te betalen.
Wat het onderwijs betreft, heeft het land bijna de doelstelling van universeel basisonderwijs bereikt en is het goed op weg naar de doelstelling van 12 jaar basisonderwijs voor iedereen, met een aanzienlijke stijging van de inschrijvings- en slaagpercentages, betere toegang tot technisch en beroepsonderwijs en -opleidingen (Technical and Vocational Education and Training, TVET), meer gelijkheid in het onderwijs, enzovoort.
Wat het milieu betreft, heeft de Rwandese regering de afgelopen jaren aanzienlijke inspanningen geleverd voor een beter beheer, met name door de oprichting van REMA (Rwanda Environment Workers’ Union, CESTRAR Management Authority) en door de uitwerking van sectorale strategieën en een nationaal milieubeschermingsbeleid. Daarnaast heeft de regering een ministerie opgericht dat belast is met rampen. Rampen kunnen immers veroorzaakt worden door de vernietiging van het milieu.
Partners:
- CESTRAR – Centrale Syndicale des Travailleurs du Rwanda
- STECOMA – Syndicat des Travailleurs des Entreprises de Construction, de Menuiserie et de l’Artisanat
- STAVER – Syndicat du Personnel Agricole et Vétérinaire œuvrant dans le Secteur Public
- SYPEPAP – Syndicat du Personnel des Entreprises Parastatales et Privatisés
Samenvatting van de beweegredenen voor interventie (geografische/sectorale scope, strategieën, doelstellingen, partnerschap, mogelijke synergiën)
Het programma heeft als algemeen doel om alle werkne(e)m(st)ers uit de bouw- en theesector in Rwanda waardig werk te bieden. CESTRAR en haar vakbonden strijden voor een waardig leven in een democratische, inclusieve, eerlijke, rechtvaardige, solidaire en ecologisch verantwoorde samenleving, waar het goed leven is. CESTRAR komt op voor de openbare diensten, de natuurlijke hulpbronnen en de toegang tot gratis basisdiensten voor iedereen, evenals voor een rechtvaardige transitie. Om dit doel te helpen bereiken, is het noodzakelijk dat CESTRAR en haar vakbonden (Staver, Sypepap en Stecoma) inclusieve vakbonden zijn. Hun opdracht is het verdedigen, organiseren en vertegenwoordigen van alle werkne(e)m(st)ers − of het nu contractarbeiders of dagloners zijn − in de thee- en bouwsector in Rwanda. Ze helpen werkne(e)m(st)ers om betere werk- en leefomstandigheden te krijgen en zorgen ervoor dat ze sociaal beschermd zijn en in een zo duurzaam mogelijke omgeving leven.
Voor onze strategieën werken we rond verscheidene krachtlijnen:
- De krachtlijn vorming: goed opgeleide delegees, mobilisatoren en vakbondsleiders kunnen de rechten van werkne(e)m(st)ers verdedigen, betere arbeidsvoorwaarden bedingen en zorgen voor gezondheid en veiligheid op het werk. Het team van syndicale opleiders zal vakbonden in staat stellen het aantal vormingen te vermenigvuldigen door een beroep te doen op hun eigen team, waardoor de zeer hoge kosten van externe opleiders vermeden kunnen worden.
- De krachtlijn sensibilisering: sensibilisering en mobilisatie van werkne(e)m(st)ers door hen in te lichten over hun rechten en het belang van lid te zijn bij een vakbond. Hoe meer werkne(e)m(st)ers zich bij een vakbond aansluiten, hoe sterker die vakbond zal staan bij het verdedigen van hun rechten.
- De krachtlijn pleitbezorging: pleitbezorging bij werkgevers, nationale en plaatselijke overheden om arbeidscontracten te verkrijgen voor werkne(e)m(st)ers, zodat zij een betere sociale bescherming krijgen.
- De krachtlijn netwerken: op nationaal en internationaal niveau samenwerkingsverbanden aangaan die het werk van CESTRAR en haar vakbonden versterken.
De activiteiten vinden plaats in: de Noordelijke Provincie (Mulindi, Kinihira, Musanze, Gicumbi); de Zuidelijke Provincie (Mata, Kitabi, Gisagara, Muhanga, Ruhango, Nyanza en Huye); de Westelijke Provincie (Gisakura, Shagasha, Pfunda, Gisovu, Rubavu, Rusizi en Karongi), en de stad Kigali (Gasabo, Nyarugenge, Kicukiro).
Samenvatting van de belangrijkste activiteiten
- Vormingen:
- vorming van opleiders,
- vorming van delegees, mobilisatoren en vakbondsleiders in Gezondheid en Veiligheid op het Werk, over onderhandelingen en onderhandelingstechnieken,
- vorming van vakbondsleiders over de internationale verdragen
- Sensibilisering en mobilisatie:
- Sensibilisering van de werkne(e)m(st)ers, via sensibiliseringsvergaderingen op het terrein, persconferenties, audiovisuele en schriftelijke interviews en via evenementen voor het grote publiek op belangrijke vakbondsdagen,
- mobilisatie van de werkne(e)m(st)ers op de werkplek en in beroepsscholen, om lid te worden van de vakbond
- Pleitwerk:
- met werkgevers over lonen, arbeidscontracten, veiligheid en gezondheid op het werk, arbeidsomstandigheden, enz.,
- vergaderingen organiseren met de nationale en plaatselijke autoriteiten
- samenwerken met arbeidsinspecteurs
- Netwerken:
- door deel te nemen aan nationale en internationale platformen van het maatschappelijk middenveld, door deel te nemen aan en/of (mede)organiseren van studiedagen en conferenties over vakbondsaangelegenheden, de mensenrechten, het milieu en de rechtvaardige transitie….
Enkele cijfers
-
>13,7 miljoen
Bevolking (2022)
-
2,8%
Demografische groei (2016)
-
64,1 jaar
Levensverwachting
-
2,55%
Inflatie
-
157
Welzijnsindex (/187 landen)
-
6,1%
Economische groei (IMF 2018)
-
Koffie en thee
Belangrijkste exportproduct
-